Rólam írták

Pokorny Dia 
“Gabival 2020. nyarán kezdtük meg a közös munkát. Az első alkalom előtt Gabi gondosan végigkérdezte, hogy milyen foglalkozást kapott addig a ló, miben érzem szükségét a segítségének és mi a cél, hova szeretnénk eljutni.
A lovamról annyit, hogy a modern kiképzési elvek szerint lett belovagolva: minél hamarabb elérni a lépcsőfokokat anélkül, hogy figyelembe vennék a ló egyéni képzési szükségleteit, fejlődési ritmusát. Hozzám kerülése után sem a számára megfelelő hozzáállással lett képezve, túl sok volt a követelés, emiatt a ló labilis, bizalmatlan és zárkózott lett, a munka stresszt okozott neki, ami fizikailag is mutatta jeleit.
Abban kértem Gabi segítségét, hogy állítsuk meg ezt a romboló folyamatot és próbáljuk meg újraépíteni a megtépázott kapcsolatunkat: én megtanuljam megérteni és elfogadni az állat személyiségét, gondolkodásmódját, a lovam pedig nyisson felém, merjen újra bízni bennem és visszanyerje a munka iránti érdeklődését. Gabi az alapoktól kezdett dolgozni velünk, óriási hangsúlyt fektetve a korrekt kommunikációra és a földről való munkára. Számtalan formában és eszközzel dolgoztunk, ezzel felkeltve a ló érdeklődését illetve rendezve a hierarchiát, ami (főleg, hogy a lovam mén) kulcsfontosságú.
Később a nyeregből való munkát is elkezdtük, amiben a türelem, tolerancia, határozottság és a nyomás-engedés közti egyensúly felállítása volt az elsődleges cél. Ahogy haladtunk előre, úgy fogytak és finomodtak az eszközök, hiszen már nem volt szükség kényszerítésre, hogy együttműködő legyen a ló, illetve nem kellett az erődemonstráció, hogy elfogadjon vezetőnek.
Közös munkánk idén márciusban ért -a kezdeteknél is kitűzött- célba:
Gabi segítségével tiszta lappal indulhatunk el a klasszikus kiképzés útján, ami nélküle nem jöhetett volna létre!”

 

 

Tóth Kata tapasztalatai, véleménye a közös munkánkról:
“Gabival a munkát 2021.január végén kezdtük. Azzal a problémával kerestem meg, hogy segítsen kezelni a lovam viselkedését. Onnan indultunk, hogy Edo ápolás és nyergelés közben harapott és rúgott, ez volt a „tünet”. Gabi az első foglalkozás során földről felmérte, hogy Edo mire, hogyanreagál, hol vannak a határok. Kiderült, hogy a rendkívül veszélyes viselkedés gyökere a kialakult hátfájdalom (rosszul illeszkedő nyereg miatt), és a lovaglások okozta kellemetlenség, stressz, frusztráció lehet. Állatorvosi kezeléssel (kinesio tape), és megfelelő tornáztatással, nyereg cserével sikerült megszüntetni a fájdalmat.

Az első foglalkozások alkalmával Gabinak megértetnie Edoval, hogy segíteni szeretnénk neki, nem pedig az „életére törni”. Egyre inkább kezdett kialakulni benne a bizalom, egyre együttműködőbb lett. Mind mentálisan, mind fizikálisan egyre alkalmasabb lett a tőle kért feladatokra. Számomra pedig egy teljesen új dimenzió nyílt ki a lovaglás/lovazás területén. Megláttam azt az utat, amit követnünk kell, ahhoz hogy egy harmonikus ló-lovas páros lehessünk, illetve jó vezetője lehessek a lovamnak, ami által a maximumot tudjuk kihozni egymásból.
Az elmúlt egy évben rengeteget tapasztaltunk, sokat fejlődtünk, és még hosszú előttünk az út, de biztos vagyok benne, hogy megéri.
A földi munka során jelenleg a fő cél, hogy Edo egyensúlya, „testtudata” fejlődjön, vállait egyre jobban tudja kontrolálni, hátizmai tovább erősödjenek.
A lovaglásoknál pedig arra koncentrálunk, hogy atestsúlysegítségeim pontosak, érthetőek  legyenek a ló számára. Sajnos az évek alatt számos lovashibát „összeszedtem”, melyek javítása nagy kihívás, és csak apró lépésenként megy. Meg kell tanulnom, hogyan tudom a nyeregből is segíteni, illetve korrigálni Edo gyengeségeit, illetve fejleszteni azokat. Hiszen a lovas az ülésével pozitívan és negatívan is tudja befolyásolni a ló mozgását. A lovaglások alkalmával ezért a legnagyobb hangsúlyt a vállaim és kezeim helyes pozíciójára, illetve a korrekt testsúly segítségekre helyezzük, hogy ezáltal segítsem a lovat testének helyes használatában. Az elmúlt egy év alatt, Edovet mentálisankiegyensúlyozottá, fizikálisan pedig izmosabbá, erősebbé vált. A háta, dereka teltebb, izmosabb lett. A kapcsolatunk megváltozott, minőségibb lett. Én lovasként tudatosabb, magabiztosabb vagyok, jobban figyelek a részletekre, és igyekszem egyre többször félre tenni a régi rossz szokásokat, korlátokat.
Köszönöm Gabinak a rengeteg türelmet, és hogy hisz bennünk!” 
 
 
“Szia Gabi!
🙂 🙂 🙂 Sok-sok smile-t tudnék még irni Neked! Most nézegettem és mentettem le a gépre a fotókat a Kurzusról! Nagyon örülök, hogy reszt vehettem a Lovaskurzuson, rengeteg újat tanultam és tapasztaltam, hála Neked és kiváló tanitói képességednek, igazán ügyes vagy! Az első nap végére teljesen letisztázódott a fejemben, hogy mit is jelent a “természetes dinamizmus” kifejezés és, hogy milyen “egyszerűen”-józan paraszti ésszel tudunk kialakitani harmónikus kapcsolatot, újonnan megismert lovakkal is.Izgatottan várom, hogy leteljen Örnike rehabilitációs ideje és elkezdhessem a földi munkát vele, úgy ahogy Tőled tanultam, persze a jövőbeni segitségeddel együtt :)Köszönöm szépen a szuperül felépitett 2 csodás napot, a meseszép Cavallo Lovasudvarban, sikerült kihozni a napi 24 órából a maximumot, tanulni és kikapcsolódni egyaránt (10 órát aludtam, felébredés nélkül, péntekről szombatra virradóra….kellemesen elfáradtam a 2 nap alatt 😀 ).:) 🙂 🙂 :)”
Horváth Nóra
 

 

” Szia Gabi!
Nagyon szépen köszönöm a képeket és az írásos anyagokat is!Köszönöm, hogy részt vehettem az általad tartott kurzuson, ahol nagyon sokat tanultam! Mivel még nem túl régen lovazok, így még keresem az utam, amihez kaptam tőled egy nagyon jó iránymutatást. Megmutattad, hogyan építhetek ki közelebbi kapcsolatot általában
a lovakkal, ill. hogyan fűzhetem szorosabbra kapcsolatomat lovammal és miben kell fejlődnünk ahhoz, hogy ezt elérjük. Nagyon hasznos volt számomra, a gyakorlatok során, hogy folyamatos visszajelzést kaptam tőled arról, hogy mit csinálok jól, mit kevésbé jól, vagy esetleg rosszul és ezeket számomra is pozitív megerősítéssel korrigáltad. Mivel vizuális típus vagyok, így nagyon fontosnak érzem, hogy nem csak elmondtad mit, hogyan kellene csinálni, hanem meg is mutattad, majd vissza is ellenőrizted, hogy legalábbis jól próbálok-e megcsinálni egy-egy feladatot.
Az külön hatalmas élmény volt, hogy egy általad csodásan kiképzett lovon kipróbálhattam a két nap alatt tanultakat, így visszaigazolva, hogy a próbálkozásaim jók csak még a lovammal kell jobban összecsiszolódnunk.
Még egyszer szeretném megköszönni a lehetőséget és remélem még sokat tanulhatok tőled a későbbiek folyamán. “
Károly
 
 
 

 

 

“Kedves Gabi!
Nagyon köszönöm a képeket és a hasznos, precíz tanácsokat, amik alapján tudunk tovább gyakorolni. Jó érzés, hogy a tréning után nem vagyunk magunkra hagyva, kaptunk útravalót is 🙂 Azon túl, hogy nagyon jól éreztem magamat a tréningen, rengeteget tanultam, úgy érzem. Fontosnak tartom kiemelni, hogy azáltal, hogy egy vidám, szelíd, elfogadó, de mégis határozottan irányt mutató hangulatot tudtál teremteni, nagyon hatékonynak éreztem ezt a tréninget. Tetszett az a hozzáállásod is, hogy nem kardoskodsz amellett, hogy csak egyféle forma az elfogadható, hanem meghagyod a lehetőséget, hogy a gyakorlatban derüljön ki az esetlegesen különböző formák működőképessége, így nemcsak a formát tesszük magunkévá, hanem mélyen megértjük annak működését.Hálásan köszönöm még egyszer!”
Kriszta
 

 

 

“Magasvérű telivér lovam Florida, akit régebben mindig inkább csitítani kellett, mintsem előrelovagolni, fél évvel ezelőtt lomha lett, kedvét vesztette. Érthető, gondolta mindenki, mivel 20. évét tölti, és mint mindenki mást, őt is utolérte a kor. Más egészségügyi problémái is voltak; a két hátsó lába szűrődött, illetve mindig jelen volt nála egy enyhe patarothadás, illetve szemgyulladás, ami a tünetek kezelése után pár hétig alábbhagyott, majd megint csak kiújult. Kamillatea, szemcseppek, fakátrány, SBC paszta stb.. mind csak ideiglenes megoldást jelentettek a problémákra.  Miután úgy éreztem csak a tüneteket kezeljük évek óta fölöslegesen, eljutottam oda, hogy más, alternatív utakat is kipróbáljak, ekkor jött Gabi a képbe és ez által a meridián terápia. Kezdetben szkeptikus voltam, de gondoltam ártani biztosan nem ártunk vele. Nem is így lett! Pár kezelés után Florida hátsó lábainak szűrődése abbamaradt és az óta sem találkoztam nála ezzel a problémával. A patarothadása is elmúlt, ma már elég a mindennapi tisztítás, nem kell 3 hetente SBC kúrát folytatnunk. A szemgyulladás is javult, érdekesen 1-2 napra még visszatérő vendég, de magától el is múlik. Mindezek mellett teljesen kiegyensúlyozott, nyugodt, de élénkebb lett munka közben.
Megjegyezném, amióta Gabi jár hozzánk semmilyen más gyógymódot nem alkalmazok, pontosan azért, hogy lássam működik-e ez a számomra teljesen ismeretlen terápia.
Személyes tapasztalataim alapján, minden olyan lovas embernek ajánlom, aki unja kezelni a tüneteket és a baj forrását szeretné megszűntetni!”
Várhelyi Vanda és Florida